середу, 26 квітня 2017 р.

До річниці Чорнобильської трагедії


Самотність. Тиша. Чорне небо.
Пустеля. Вічність. Смерть і жах.
Недоля. Зло. В житті потреба.
Аварія. Біда. Удар...

26 квітня, відзначають 31-шу річницю аварії на Чорнобильській АЕС - найбільшої техногенно-екологічної катастрофи сучасності.
Цього дня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5-ї години ранку. Проте усередині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла. 
Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише територію сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн - Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим - сьомим рівнем небезпеки. 
Від самого початку Москва та керівництво УРСР приховували факт аварії та наслідки екологічної катастрофи. Першою про підвищення рівня радіації повідомила Швеція. Лише 28 квітня в СРСР з'явилося  перше офіційне повідомлення. У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, у яких на кінець вісімдесятих років минулого сторіччя мешкало понад 2,6 млн осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель. 
Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом». За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора. 
Була весна – квітуча, напоєна запахами землі і нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, що про невелике місто Чорнобиль дізнається весь світ.
    В нашій бібліотеці детальніше ознайомитися зі спогадами про  Чорнобильську  трагедію допоможуть наступні книги...

Микульський В.І. Ліквідатори. Фотознімки, нариси, повісті, вірші, вінок сонетів, відгук на книгу. - Львів: Плай, 2005.-244 с., іл.
Біль і тривоги Чорнобиля / упоряд. Ю. В. Сафонов. — К.: Київ. правда, 2006. — 288 с: іл.

Книга "Біль і тривоги Чорнобиля" — колективна розпо­відь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, з часу якої минуло вже два десятки літ. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, діляться своїми спогадами про триво­жні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го.

Коваленко А.П., Рисованный Ю.В. Чернобыль – каким его увидел мир.– К.: Молодь, 1989.– 176 с.

Книга розповідає як закордонні засоби масової інформації висвітлювали події в Чорнобилі.
Возняк В.Я. и др.
Чернобыль: события и уроки. Вопросы и ответы /Возняк В.Я., Коваленко А.П., Троицкий С.Н. – М.: Политиздат, 1989. – 278с.: ил.
В книзі подана інформація з питань, повязаних  з аваріею на Чорнобильській АЭС. 
Тревога в 2000 году : бомбы замедленного дей­ствия на нашей планете / Хефлинг Г.;пер. с нем. М. С. Оси­повойЮ.М. Фролова; предисл. С. Б. Лаврова.— М.: Мысль, 1990. — 270 с.
Книга відомого західнонімецького письменника-публіциста присвячена проблемам охорони навколишнього середовища від різного роду забруднень,число яких стрімко зростає.
Антонов В.П. Уроки Чернобыля: радиация, жизнь, здоровье [Текст] / В.П.Антонов. – К. : О-во «Знание» УРСР, 1989.  – 112 с.
В книзі даються аналіз, оцінка та прогнози медико-біологічних наслідків Чорнобильської аварії. Розглядаються проблеми стресу, з якими мало знайомі не тільки широкі верстви населення, але і вчені та медичні працівники.

  Проте, скільки б не пройшло часу, все одно чорнобильський біль чорною гіркотою осідає в душах українців, ця трагедія навіки оселилась у людських серцях. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Чорнобильська трагедія жорстоко нагадує нам про те, що люди ще не зовсім освоїли могутню енергію атома.
    Врятований світ – найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи у людській історії не повторився Чорнобиль.

Немає коментарів:

Дописати коментар