середу, 10 січня 2018 р.

Зустріч у бібліотеці!

"Схід і Захід разом колядують"


Хай Ісус, мале дитя,
Благословить Ваше життя,
Щоб Ви в мирі проживали
І біди не знали!

   З 5 по 9 січня 2018 року в СЗШ №3 м.Стрия гостювали діти зі Сходу України, а саме:  учні школи №37 м. Маріуполь в рамках акції "Схід і Захід разом колядують". Акція розпочалась з ініціативи волонтерки зі Сходу Лілії Яхвіної, яка з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту на Сході України разом з своєю сім'єю була тимчасово переселена до м. Стрий, а згодом, повернувшись до рідної домівки, стала ініціатором відкриття  в Маріуполі української читальні. 
Діти зі Сходу були розселені в українських родинах школярів-ровесників, де взяли участь у підготовці і проведенні Різдвяних свят. 
   Під керівництвом вчителя української мови і літератури СЗШ №3 Лукач Тамари Мирославівни гості щодня мали добре організоване і гарно сплановане дозвілля. Для гостей було проведено безліч цікавих заходів, де діти  мали змогу побувати в різних куточках нашого славного міста Стрий, відвідати музеї, подивитися на Вертеп. Здійснили екскурсію до Львова, де подивилися святкову різдвяну ходу, вертепні вистави, відвідали Шевченківський гай, шоколадну майстерню та різдвяний ярмарок. 
   9 січня, в день свого від'їзду до рідного міста завітали Маріупольські гості і до нашої книгозбірні, що по вул. 50-річчя УПА, 13  з вчителями Лукач Т.М. та Алексевич Г.М. 
   Прийшовши до бібліотеки, як годиться, всі разом заколядували "Нова радість стала!"  Щиро дякуємо Лукач Тамарі Мирославівні, справжньому патріоту та пошановувачу українського слова, за те, що навчила гостей зі Сходу українських колядок та віншівок. 
   
В бібліотеці діти дізналися багато цікавого про звичаї українського народу. Завідувач книгозбірні  Котик О.А. розповіла про те, як святкують Різдво на Західній Україні, про приготування куті та 12 пісних страв на Святвечір. 

   До бібліотеки, з нагоди такого дійства запросили партнерів - директора та методиста Станції юних натуралістів. 
Директор СЮН Кирилів Оксана Василівна цікаво ознайомила  присутніх з головним атрибутом  Різдва - дідухом, якого ставлять на почесне місце в кожній українській хаті, як символ добра, врожаю і достатку. А також розповіла про те, як можна власноруч виготовити ангелів з соломи та різдвяних павуків, про  різдвяні солом'яні іграшки, які мають магічне значення. 



Методист СЮН Опришко Ліліана Юріївна розповіла про природоохоронну акцію "Збережемо життя ялинці!", яка проводиться з метою привернення уваги до проблеми знищення ялинок напередодні зимових свят, а також пошуку альтернативи живій ялинці. Запросила відвідати виставку творчих робіт "Новорічна композиція",  яка діє у меморіальному комплексі "Борцям за волю України" і переконатись, що створити відчуття свята можна і без знищення ялинкових насаджень. Кожній дитині вручили листівку, виготовлену СЮН "Збережемо життя ялинці!", з метою підтримки такої ініціативи і на Сході України.

   На завершення пригощались пампухами та ділились враженнями від почутого і побаченого. Дітям було цікаво та весело. 
   Бібліотекарям філії №3 було приємно долучитись до акції "Схід і Захід разом колядують". Завдяки проведеній акції гості зі Сходу України не лише отримали порцію позитиву, можливість активно відпочити , а й дізнались багато нового та цікавого. Це сприятиме збереженню миру та солідарності, справедливості та діалогу між молоддю Сходу і Заходу України, встановленню тісних контактів задля розбудови цілісної суверенної держави.
Нехай новорічно - різдвяні свята принесуть радість та затишок у Ваші домівки, подарують щастя, здоров'я та гарний настрій на увесь рік!



Немає коментарів:

Дописати коментар