середу, 19 серпня 2015 р.

Одне з 12 найбільших Християнських свят!

Сьогодні, 19 серпня - свято Преображення Господнього!

    У народному календарі християн Яблучний Спас - це один з перших свят врожаю, день, з якого, згідно з повір'ями, природа розгорталася до осені і зими.
    За Євангелієм, Ісус Христос разом зі своїми учнями Петром, Яковом та братом його Іоанном піднявся на вершину гори Фавор і почав молитися. Під час молитви його лице просяяло, ніби сонце, а одяг зробився білим і блискучим, як світло. У блаженному сяйві Він здійнявся на небеса й почули його учні голос Всевишнього, який сповістив, що Ісус є намісником Бога на землі. Саме це і переконало їх у надприродній місії Христа. Звідси й назва свята - Преображення Господнє. Це свято церква також називає другим Богоявленням. Відзначають його з четвертого століття, коли цариця Єлена, мати імператора Костянтина Великого, побудувала на горі Фавор храм на спомин про велику подію.
    До особливостей свята-Яблучний Спас відноситься і те, що в цей день відбувається освячення плодів. В цей день в церкві святять фрукти, мед, хлібні колоски. Такі колосся і насіння зберігають до наступної сівби. Звичай освячувати плоди - древній. Підставою для встановлення звичаю освячувати плоди саме в цей день було те, що на сході (зокрема, в Греції) до цього часу достигають плоди, які приносили до храму для благословення і в знак подяки Богу за отримання цих плодів для харчування людини.
Святковою стравою Спаса є печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням, кладуть туди мед або цукор і запікають у печі. Готують пироги й штруделі з яблучною начинкою. За народним звичаєм, до цього свята не їли яблук.
    Прийнято вважати, що ночі після Яблучного Спаса стають холоднішими.
Свято Преображення Господнього належить до числа дванадесятих великих свят. У свято відбувається літургія, читаються парими, а також співається канон, в якому підкреслюється велич Преображення.
    Яблучний Спас ще називають зустріччю осені. Вважається, що це свято покликано нагадати людям про необхідність духовного преображення. За традицією в цей день спочатку пригощали яблуками рідних, близьких, а також сиріт, незаможних, як спомин про поснулих вічним сном предків, і лише потім самі їли.
     А ще говорили: «Прийшов Спас - пішло літо від нас», «Як прийде Спас, то комарам урветься бас, а як прийде Пречиста - забере їх нечиста».

Немає коментарів:

Дописати коментар