середу, 21 лютого 2018 р.

До Дня Героїв Небесної Сотні!

В лампадках і квітах сьогодні Майдан, 
і прапор державний в жалобі схилився.
Небесною Сотнею зорано лан,
Щоб кожного з нас дух свободи зродився!

   Їх називали Небесною Сотнею - українців, які 4 роки тому загинули у Києві на Майдані, вулицях Інститутській та Грушевського. Гинули за честь, за волю, за право бути народом - джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей.

   20 лютого - День Героїв Небесної Сотні. День скорботи, в який ми низько схиляємо голови перед пам'яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час 21 століття. Саме вони зуміли рішуче стати на боротьбу зі злом, заплативши за перемогу надвисоку ціну - власне життя. То чи може бути забутою кров Героїв, пролита на вулицях Києва? Чи можемо ми, живі, забути невинно убієнних? Можлива лиш одна відповідь - НІ!
   До вшанування  Дня Героїв Небесної Сотні долучились усі навчальні заклади та книгозбірні міста. 
   Наша бібліотека,  об'єднавшись з бібліотекою-філією №2 та бібліотекою ВПУ №35 спільно провели патріотичний вечір - спомин "Небесна Сотня - то в серцях вогонь, який палав за Україну..." (до Дня Героїв Небесної Сотні - стриян). 
  Була розгорнута книжкова виставка-вшанування
 "За чисті душі, що злетіли в небо"

Ведучі вечора відтворили тодішні трагічні події у Києві, згадали поіменно Героїв Небесної Сотні, яким посмертно присвоєно звання Герой України. Серед них двоє стриян: 
Андрій Корчак та Юрій Дяковський.
Звучали патріотичні пісні та вірші, присвячені Героям Небесної Сотні. На захід були запрошені: Ігор Брик - активний громадський діяч міста, благодійник, учасник майдану в Києві та модератор майдану у м. Стрий.
Володимир Кам'янка - депутат  Стрийської міської ради, комендант майдану у м. Стрий, один із близьких друзів Героя України Андрія Корчака.  Вони  закликали молодь, присутню у залі бути патріотами своєї рідної України  і ніколи не здаватися за будь-яких життєвих обставин...
   Із величезним сумом в очах та щемом у серці під супроводом прощальної пісні "Пливе кача..." присутні переглянули відео - презентацію "Небесна Сотня поіменно". 
   
А Сотню вже зустріли небеса...
Летіли легко, хоч Майдан ридав...
І з кров'ю перемішана сльоза...
А батько сина ще не відпускав...


   Світлою молитвою за Україну  завершився вечір - спомин, присвячений пам’яті героїв Небесної сотні.

На завершення прозвучала пісня "Слава Україні"... "Героям Слава" - звучало у відповідь...


Ми ними пишаємося. Ми їх пам’ятаємо. І завжди будемо пам’ятати!

Немає коментарів:

Дописати коментар