вівторок, 27 лютого 2018 р.

Світлій пам'яті блаженнішого Любомира Гузара!

Вчора виповнилося б 85 років українському релігійному діячу, кардиналу Любомиру Гузару. Він народився 26 лютого 1933 року у Львові. З 2001 по 2011 рік був патріархом-предстоятелем Української Греко-Католицької Церкви.
 "Наше минуле та сучасне вчить нас, що ми - можемо, а якщо можемо, то повинні збудувати рідну хату, в якій будемо щасливими мешканцями"
Любомир Гузар.


   Любомир Гузар походив з українського роду Гузарів. У 1944 року виїхав до Австрії, 1949 року — до США. Був випускником Католицького університету Америки, Великої Духовної Семінарії Святого Йосафата в Римі, Фордгамського університету. У 1972 році став доктором богослов'я. Цього ж року став  ченцем.
В Україну Любомир Гузар повернувся у 1993 році, а громадянство набув у 2002 році.
Будучи очільником УГКЦ Любомир Гузар виступив з ініціативою будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві.
У 2011 року оголосив про те, що йде у відставку та передав повноваження Святославу Шевчуку.
Помер Любомир Гузар у Києві 31 травня 2017 року. Уся країна прощалася із визначним діячем церкви. Тіло Любомира Гузара 2 і 3 червня перебувало у рідному Львові, щоб усі віряни могли провести його в останню дорогу.
Поховали Любомира Гузара у Київському Патріаршому соборі.


   В Інтернет-центрі нашої бібліотеки пам'яті блаженнішого кардинала проведений коментований відеоперегляд "Любомир Гузар - будівничий української церкви".

Сам він був доброю, мудрою і дуже скромною людиною. Це було в ньому головне. Сан первосвященика тут був другорядним.
Він, первосвященик Гузар, знав тут, в Україні, небагатьох. В основному, своїх, що служили під його началом. Та їхніх парафіян. Його знали і шанували мільйони. Невоцерковлені, ті, що  молилися в інших храмах, переконані атеїсти. Коли він з'являвся на телеекрані, мільйони українців не переключалися на улюблений канал з серіалами. Його слухали, його слова запам'ятовували. Прості, звичайні слова про нас і про країну, завжди вимовлені без повчання і посилань на Канон.
Вічна і світла пам'ять!



Немає коментарів:

Дописати коментар