середу, 21 липня 2021 р.

115 років від Дня народження Олени Теліги!

Олена Теліга: "Життя - це боротьба, а
 боротьба - це справжнє життя"

(1907 - 1942)

В літописі вітчизняної історії XX століття вияскравлюються легендарні імена героїв нації, визначних митців, політичних лідерів. Серед них видатна громадська діячка ОЛЕНА ТЕЛІГА. 

В бібліотеці-філії №3 Стрийської МЦБС для користувачів  оформлено книжкову виставку - визнання "Коротке життя, довжиною у вічність"

  Народилася  Олена Теліга 21 липня 1906 року в Петербурзі в родині інженера-гідротехніка, професора політехнічного інституту Івана Шовгеніва. Її мати була дочкою православного священика з Поділля. Ще в ранньому віці вона пробує віршувати російською мовою, яка була для неї рідною.

Все змінилось раптово  після лютневої революції 1917 року. Батьки покидають Петербург і переїжджають в Київ, де батько Олени стає міністром в новоствореному  уряді Української  Центральної  Ради , а брат  Андрій,  став воїном  Української  армії.

У вересні 1918р. Олена почала навчатися у третьому  класі  жіночої  гімназії, в одному  з найкращих  закладів  Києва.  Батьки були українцями, але дітей не виховували  в українському дусі. Проте в сім’ї  дедалі частіше говорили про національне відродження. Та й вулиці Києва були заполонені революцією: демонстрації, прапори, універсали.

1929 року померла мати і Олена Теліга з чоловіком, закінчивши студії, переїхала до Варшави. Приходить важка скитальщина. Без праці - без майбутнього.

 В тридцятих роках Олена Теліга в ряді найвизначніших представників сучасної української поезії. Вона стає членом "Вісниковської квадриги", що складається з таких імен як Олег Ольжич, Євген Маланюк, Леонід Мосендз, Юрій  Клен, Юрій Липа та ін. Це були льоди іншого гарту, вищої української культури. Це ті лицарі духу, які пройшли суворий життєвий! вишкіл у боротьбі за українську державу, які не змирилися з поразкою у визвольних змаганнях, шукали нові шляхи боротьби за незалежну Україну.  Почалася нова Олена. Та, що називалася Оленою Телігою. 

В грудні 1939 року Олена Теліга зустрічається зі своїм великим соратником 0легом Кандибою - Ольжичем. Вони познайомились, коли ще не мали жодного імені. Це були дві постаті української революції.

9 лютого 1942 року гестапо заарештувало Олену Телігу разом з чоловіком Михайлом. Допити, тортури, знущання. Олена тримала себе геройськи: всю "провину" брала на себе і нікого не видала.

21 лютого тридцятипятилітню Олену Телігу разом з її побратимами гітлерівці розстріляли в Бабиному Яру. Того крижаного зимового дня вона перейшла в легенду, цілком свідомо в ім’я високої мети - незалежної України, обравши собі тернисту і небезпечну долю.

 Останнім автографом її був напис на стіні камери № 34: "Тут сиділа і звідси йде на розстріл Олена Теліга".

 Ми українці завжди пам'ятатимемо Олену Телігу, нашу безстрашну героїню!  Вона одна з перших жінок - поетес, що взялася за справу політичної діячки й офірувала життя в ім’я визволення України.

  Олена Теліга була сонячним світлом, яка прийшла на Землю, щоб цього світла було більше. І смолоскипом вела рід людський крізь темряву ночі до світла. І згоріла, як згоряє смолоскип, повністю віддавши світу своє світло.

«З’явилася вона, спалахнула і згоріла на тяжкім та сірім, потім криваво-червонім небі війни й революції, неначе блискуча звізда, лишаючи, хоч згасла фізично, яскраве світло по собі, яке палахкотітиме нащадкам»

Дм. Донцов

Немає коментарів:

Дописати коментар