середу, 1 червня 2016 р.

31 травня - Всесвітній день без тютюну!!!

  

   Куріння тютюну відноситься до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. У деяких з них число курців на порядок вище, ніж кількість некурящих людей.

   31 травня — це привід для кожного курця хоча би на один день відмовитися від сигарет, оскільки останній день травня — це Всесвітній день без тютюну. Ініціативу щодо проведення заходів та акцій, пов'язаних з відмовою від куріння, проявила Всесвітня організація охорони здоров'я. Перший такий день пройшов в 1988 році з метою звернення уваги людей на ту шкоду, яку завдає людському здоров'ю куріння.

Куріння і молодь - дуже серйозна проблема, і проблема не тільки медична, але і соціальна. Тоді як в Європі і в Америці все більше І більше розповсюджується прихильність здоровому способу життя, у нас помітна абсолютно протилежна тенденція. І це положення не можна змінити, не знаючи причин явища і не маючи даних про його характер і поширеність.
Якщо розглядати цю проблему у світлі окремої соціальної групи, то однією з найактуальніших буде ця проблема в середовищі учнів середньої школи. Оскільки вплив однолітків на свідомість учня, що не сформувалася, дуже великий, то причин для занепокоєння достатньо багато. Крім впливу тих, що оточують, є особисте прагнення «поспішного дорослішання» властиво багатьом сучасним дітям. Вплив може виходити і від батьків, як поганий приклад і просто від дорослих, що не знаходять в цьому нічого поганого. Дітям необхідна більша увага, як з боку батьків, так і з боку вчителів, яким треба більше спостерігати за прагненнями і схильностями учнів.
У куріння залучені практично всі верстви населення і що найнебезпечніше жінки і юнацтво. Це соціальна проблема суспільства, як для тієї, що його палить, так і для некурящої частини. Для першої - проблемою є кинути палити, для другої — уникнути впливу суспільства, що палить, і не «заразитися» їх звичкою, а також — зберегти своє здоров'я від продуктів куріння, оскільки речовини що входять в дим, що видихається курцями, не на багато безпечніше за те, якби людина сам палила і приймала в себе нікотин і багато що інше, що входить в засвічену цигарку.
Які ж ті самі заходи, завдяки яким розвинені країни позбавляються від куріння. Перш за все, це повна заборона на рекламу тютюнової продукції і пропаганда не куріння. Особливо варто відзначити пакет заходів економічної дії на курців. У багатьох фірмах і компаніях некурящим співробітникам виплачуються щомісячні премії. Дійсно, курець періодично відривається від роботи для ухвалення чергової дози нікотину, тобто продуктивність праці у нього знижується. За меншу продуктивність - менше і оплата праці. Цей метод був визнаний найефективнішим. Наступний по ефективності метод - це заборона на куріння в суспільних місцях, в т.ч. на вулиці. Логіка дуже проста: курець димом тютюну надає шкідливу дію на тих, що його оточують.
  Для скорочення куріння можна застосовувати багато різних заходів: строге обмеження місць для куріння, штрафи, створення мережі медичних установ, що спеціалізуються на лікуванні цього виду проблеми і т.д. Але все це вимагає перегляду, як економічної, так і соціальної політики держави, в якій ми живемо.
     31 травня працівники бібліотеки-філії №3 Стрийської МЦБС завітали до  СЗШ №3, щоб розповісти підліткам про шкідливість тютюнопаління. Для учнів  9-Б класу, класним керівником якого є Корж Лілія Михайлівна, провели бесіду-попередження: "Тютюн і молодь: хто кого?" Учні уважно слухали. Була проведена невеличка дискусія, яка дала  зрозуміти, що серед учнів цього класу курців немає!!! Бібліотекарі були задоволені від того, що прозвучало з вуст самих підлітків: "Курити зараз не модно!!!"  

   


   



   Якою б не була реакція молоді на бесіди такої тематики, їх потрібно проводити в школах. Адже молодь - майбутнє нашої нації. А нам потрібне здорове підростаюче покоління!

Немає коментарів:

Дописати коментар