четвер, 21 лютого 2019 р.

Мова народу – його святиня!


“Мова – то серце народу: гине мова,
гине і народ,
хто цурається своєї рідної мови,

той у саме серце ранить свій

народ.”

Іван Огієнко

21 лютого  представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови.

В бібліотеці - філії №3 Стрийської МЦБС для користувачів розгорнута
виставка-подорож до джерел рідної мови
"Живи народу віще слово"
Для ближчого ознайомлення запрошуємо до бібліотеки!



Мова,яка віками,тисячоліттями складалася на землі наших предків, передавалася з покоління в покоління, дедалі точніше і повніше відображає душу народу і водночас формує її. Занепадає мова- занепадає нація. Коли ж мова стає авторитетною, необхідною - сильною стає і держава.
Яку тяжку долю мала наша мова. Історія склалася так, що чимала кількість українців не мала можливості опанувати рідну мову, її забороняли, заперечували її існування. І на щастя були такі генії,що зберегли її, довели всім,що українська мова була, є і буде. 
Президент України Петро Порошенко підписав указ "Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови".
 Указом передбачено затвердження цільової програми на десятиріччя (2018 – 2028 роки), спрямованої на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, створення єдиного культурного простору України та збереження цілісності культури.

Тому давайте берегти,вивчати,вдосконалювати культуру нашого мовлення, щоб,як писала Ліна Костенко: "Слова росли із грунту,мов жита, добірним зерном колосилася нива , 
вона як хліб,вона мені свята,
і кров'ю предків тяжко пурпурова!" 

Бережімо і плекаймо рідну українську мову !


Немає коментарів:

Дописати коментар