вівторок, 16 квітня 2019 р.

«Намалюю писанку власними руками».


Писанка – абсолютно унікальний витвір народного мистецтва. Її дарували на знак побажання краси, сили, врожаю, застосовували як запобігання від стихійного лиха, грому , пожежі, від  переляку.

Українська писанка є шедевром декоративно-ужиткового мистецтва. Виготовляють писанки окремі люди, оскільки ця праця клопітка, вимагає терпіння, зосередженості, а також знань символів, які зображаються на пташиних яйцях.

Із запровадженням християнства змінюється поступово і символіка писанки. Вона стала символом радості і віри у Воскресіння Ісуса Христа, як символу всепрощення. З прийняттям християнства писанки набули нової якості — пов'язаної з дійством освячення паски під час найголовнішого християнського свята — Великодня. Звідси і їхня назва — "великодні яйця".

Днями бібліотечні працівники бібліотеки-філії №3 Стрийської МЦБС спільно з партнерами – учнями СЗШ №3 взяли участь у майстер-класі «Намалюю писанку власними руками».

Ініціювала передпасхальний захід вчитель гуртка «Народознавство» Алексевич Галина Михайлівна, яка трепетно ставиться до цієї української традиції. На майстер-клас завітали працівники краєзнавчого музею «Верховина»  Зеновія Ханас та Романа  Савчин, які цікаво та змістовно провели захід .Пані Романа  розповіла про писанкарство, звичаї нашого краю та продемонструвала, які бувають писанки. А вже саме про те, як треба розписувати писанку воском, які  візерунки  зображувати, навчила пані Зеня. Усі охочі мали можливість пізнати тонкощі писанкарства та підтримати українські писанкові традиції. 


Діти із задоволенням і фантазією розфарбовували яйця, з цікавістю і старанністю наслідували поради вчителя.
Ритуал пройшов цікаво та енергійно, в дітей вийшли чудові обереги.
 Коли береш писанку у руки, розумієш: це справжнє маленьке диво! І мимоволі поринаєш у далеке минуле українського народу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар