пʼятниця, 24 травня 2019 р.

До дня Слов'янської писемності і культури!

24 травня українці разом з усіма іншими слов’янськими народами відзначають День слов’янської писемності й культури.

 Свято встановлено згідно з Указом Президента від 17 вересня 2004 року, в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітителів, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури, покровителів Європи.

Слов’янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.
Кирило створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Були створені дві абетки - глаголиця і кирилиця.
Працівники бібліотеки-філії №3 Стрийської МЦБС  на місцевому радіо "Голос Стрия"  до дня Слов'янської писемності і культури записали радіожурнал "Людське безсмертя з роду і до роду".
Св. Кирило та Мефодій показали і сучасникам, і прийдешнім поколінням, що лише невтомна просвітницька праця, освячена християнською любов’ю, дає щедрі плоди, які здатні служити людям тисячоліття. 

Немає коментарів:

Дописати коментар